Forskarsamhället fick sig en ordentlig törn i morse

Jag gillar att ha fingrarna i smeten varje dag… vad menar jag. Jag tycker om att läsa tidningen, se på nyheterna, se dokumentärer, undersökande journalistik. Program som försöker ge en verklig bild av … så här ser det ut, detta är jag etc. Manipulation, propaganda, reklam är en djungel att jobba sig igenom efter bästa förmåga. Jag tror inte det är möjligt för en vanlig människa att värja sig. Dock tror jag att det är möjligt att värja sig en hel del.

Jag gillar att ha fingrarna i smeten varje dag… vad menar jag. Jag tycker om att läsa tidningen, se på nyheterna, se dokumentärer, undersökande journalistik. Program som försöker ge en verklig bild av … så här ser det ut, detta är jag etc. Manipulation, propaganda, reklam är en djungel att jobba sig igenom efter bästa förmåga. Jag tror inte det är möjligt för en vanlig människa att värja sig. Dock tror jag att det är möjligt att värja sig en hel del. Vi kan utveckla vår förmåga att lägga in ett par extra filter av kvalitativa frågor, som vi söker svar på för att se, är det som sägs sant eller finns det inga bra svar. Att orka undersöka lite, vad ligger bakom det som sägs. 

I morse utmanades vi av forskarsamhällets slutsats… överviktigas enda varaktiga lösning på sina vikt/fetma problem.. sätt kniven i, och skär bort det. Studierna har visat att livsstilsförändringar inte räcker. Vad menade de med dietråd och träning? Vilken typ av diet råd, vilken typ av träning etc. Det sas det inte någonting om.  Dessutom… jo, de hade dragit slutsatsen, att detta är en genetisk sjukdom. Här börjar det bli svårt för mig att sitta still och lyssna, utan jag var tvungen att liksom ställa mig upp och inta my power move. Gode värld, vad säger de, vad är det för underlag de drar dessa slutsatser från. Vad är det för dietråd, vad är det för träning etc. Och VAD ÄR DET FÖR UTMANINGAR VI UTSÄTTS FÖR VARENDA DAG, VARENDA KILOMETER vi rör oss i de olika kommunerna. Vi exponeras hela, hela, hela tiden för frestelser av – jag vill knappt kalla det föda – utan godis för munnen – och en liten stund för psyket… och som är en katastrof för oss hälsomässigt, där den ena dagen följs av den andra. Slå upp t ex SvD och på nästintill varenda sida finns – vad … reklam för alkohol. Alkohol som stoppar fettförbränningen, och som har näringsmässigt totalt meningslöst och många kalorier i sig som omvandlas till fett. Ölmage heter det inte utan orsak. Vinhjärna? Titta på hår, på hy etc, på människor som inte värnar om sin hälsa. 

Nu handlar det om övervikt. Men det skulle lika gärna kunna handla om cigaretter t ex. Överallt finns det – (ursäkta språket. Nu är jag upprörd och skakad) – skit för vår hälsa. 

The China Study…T Colin Cambell  – du bara måste läsa den!!!!  Och …Forks över Knives: The Plant-Based Way to Health och börja med Herbalife shaker varenda dag, aloe vera juice och örtdryck. Det är min allvarliga rekommendation. Jag har levt med  fingrarna i smeten kring näring, hälsa, näringsinnehåll etc i minst 40 år. Det har varit en utmanande ekvation att lära. Dock det är rymdforskning och avancerad matematik också. Vägen till mer fördjupad kunskap är värd varje mening. Det finns framgångsrika alternativ till kniven. Som är bra för vår hälsa, som är bra för miljön, som undviker onödig belastning av kroppen, av luft och vatten. 

Jag har tidigare skrivit – jag förstår delar av varför 50 milj stoppade i projekt i Stockholms stad under 3 år, inte påverkat statistiken av andelen övervikta och feta. Jag har utbildat mig till psykolog och psykoterapeut. Blivit specialiserad på beteende förändringar. Det är så många parametrar, som de där vanliga diet och träningsråden inte alls har tillgång till, som behövs för att vi skall klara ekvationen – viktminskning och bestående sådan och att lockelsen till en aktiv, hälsosam livsstil blir en livsstil inte ett tillfälligt projekt. En av de främsta parametrarna, som forskar samhället i de ovan nämnda studierna, till synes har bortsett från, är tillgängligheten till riktigt bra alternativ till den dåliga maten, den för mycket maten, den ohälsosamma tillsats maten, den snabba lösningarnas tillfredsställelse. Hur skall vi skydda oss? 

Jag är inne på mitt 22 år som oberoende Herbalife distributör. Det betyder: dagligen är mitt fokus att hjälpa människor att lösa denna livsstils ekvation. Jag hade inte alls tänkt att jag skulle lägga denna dimension till min profession. Jag är ju psykolog och femfaldig psykoterapeut. Jag är ovanligt välutbildad. Hur kom det sig?

När jag möter människor, så handlar det om att kunna analysera, vad är det som står ivägen, för att de skall få de resultat i sina liv, som de önskar sig. Att lyssna av, hur ser kunskapen om sig själv ut, om kommunikation, om bilder av hur livet borde vara och inte är, om livsstil, om energi och ork för att kunna genomföra det de önskar sig. Hur ser drömmarna de  bär på ut? Har de över huvudtaget profilerat dem?  Hur mycket uppmärksamhet ger de just sina drömmar och hur mycket ger de sina negativa tankar om sig själv och andra. Var sätter de sitt fokus? Hur förstår de sina närmaste och lite längre bort människor? Är tilliten till livet den kraft, som är starkast eller rädslan för att våga leva? Misstron mot andra? etc. Det är massor i bagaget att syna. Och så många olika områden i livet. Om ens relation till pengar är lättvindigt – ja gissa om program som Lyxfällan fyller en funktion. Vi behöver lära oss så mycket. 

Igår pratade jag anknytning och barnpsykologi med en pappa, som vägleddes av helt andra bilder av barn och deras behov än de som jag bär, när det gällde att möta sina barn, leva med sina barn och ta hand om deras känslor.

Och som vi tror så agerar vi. Där har vi kunskapen som den absolut viktigaste parametern för beteende förändringar. Varför? Hur fungerar det? Inte bara råd i största allmänhet. Den kunskapen behöver vara djupgående, adekvat och personligt justerad, så att den kan bli en rejäl hjälp i valsituationer, där det kommersiella samhället har kopiösa krafter som artilleri för att få oss att agera som de vill.

Jag skall åka iväg på en så spännande föreställning av en Illusionist – Derren Brown – i maj – tillsammans med två av mina tre söner och deras partner – varför? Jo, för jag vill bidra till att visa: vi är så lättlurade vi människor och det är värt att få upp ögonen, för hur det kan gå till. Hur enkelt det kan vara att få oss ur balans. Det är viktigt att veta. Genom kunskap och annat fokus kan vi utveckla och stärka vår kraft för att leva vårt liv, som vi helst skulle vilja det. 

Jag tackar Rapport för att ni informerade om, vad forskarna hade kommit fram till i morse. Jag fick världens adrenalin påslag och morgonen startade snabbt. Hjärnan fokuserade, och jag ville dela mitt perspektiv.

Övervikt går absolut att lösa på annat sätt. Ask me how! Jag har hjälpt mig själv och många, många, många andra till bestående livsstilsförändringar. Dock det var inte det som forskarsamhället tittade på. 

Att vi som arbetar som Hälsocoacher regelbundet t ex har Hälsoträffar och näringsföredrag för våra kunder, som använder Herbalife, hänger ihop med stöd, uthållighet, kunskapsparametrarna t ex. Vi letar hela tiden efter morötter, som skall hjälpa våra kunder att vara uthålliga, när de där djupt inprogrammerade beteendena lockar för att vilja ta över igen. De, som mer representerar Minsta motståndets lag, än bestående förändring. Vi behöver klarhet kring, hur skall jag möta dessa situationer istället.  En ekvation – som var och en måste lösa själv. Där hjälper inte goda råd. Dock goda råd kan få läggas på kunskapens och framgångsrika erfarenheters smörgåsbord att kunna ta för sig av, när individen försöker lösa ekvationen. 

Där vill jag vara och bidra. Att duka upp smörgåsbordet kring ekvationen – Ett gott liv – vad behöver vi behärska och kunna hantera. 

Vi har i vår produktanvändargrupp många exempel på personer, som just genomgått operation mot fetma och som sedan fått kämpa med konsekvenser de aldrig kunnat drömma om. De trodde de fick en lösning och de fick livslånga utmaningar. Forskar samhället tycker det är en framgångsrik lösning. På vilka problem? 

Jag säger – det finns inga genvägar. Vi måste lösa ekvationen – god näring, aktiv livsstil och en hälsosam värld. Det är den ekvationen som Herbalife  arbetar med. Näringsprodukterna finns, strukturen för kundstöd utvecklas hela tiden, kunden står inte ensam i att försöka lösa ekvationen. Vi arbetar med en långsiktighet och hållbarhet i fokus.  

Denna dagen – jag tror jag får ta fram The China Study och läsa lite i den – bara för att liksom påminna mig själv om … det finns absolut en annan väg.

Min syster Lena Kristina skrev en liten sång en gång : Lusten till livet , får ej förloras. Det kommer an på oss. Vi är redan många som börjat tänka, det finns en annan väg.  

Den vägen vill jag gå med många, många fler.

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras