Är jag gammeldags eller smart?

Oordning skapar osämja och spänningar

Här står tallrikar, här grytor, här skålar och bestick… ja, de där närmaste vardagssakerna får många gånger sin plats. Men plånboken då, eller nycklarna eller posten både den öppnade och den oöppnade? Var skall detta ligga?

Var sak på sin plats

Vår både mamma och pappa var väldigt noga med … lånade vi en sak, ett verktyg, en skål, en sax etc, så skulle det lämnas tillbaka och läggas tillbaka på samma plats, som där vi tog det. På dens plats. Verkstaden var en lycka att gå in i med dess ordning och reda. Jag fick t o m uppgiften vid ett tillfälle att rita konturerna runt de vanliga verktygen och sedan måla upp deras platser, för att allt skulle bli än tydligare.

Uppfostran vad är det?

Att lämna en såg eller en yxa eller en spade utomhus och bara springa därifrån, det var inte godkänt. Och de hade koll och såg till, att vi gjorde om och gjorde rätt. Det hade en konsekvens och de höll i detta. Likadant med skurspann och skurtrasa. När man använt detta, så ingick att skölja ur och rent och hänga upp på tork och lämna tillbaka.

Konsekvensen blev – vi lärde oss. Succesivt så kom det att sitta i ryggmärgen. Jag visste  var saker och ting fanns och skulle stå.

Att låna saker utan att fråga, nej det var inte heller godkänt. Fråga och hänga tillbaka. Om något gått sönder,  kan vi skall hjälpas åt att laga, hur hantera…. Vi lärde oss.

Hygien en annan fråga som på många sätt har kommit i fokus igen.

Tvätta händerna efter toabesök. Före maten, skilja på handdukar till gäster, till händer, till kropp och till stjärten.

Före penicillinets intåg så var ju detta livsviktiga saker. Det är många infektioner, som kan förhindras bara genom en bra handhygien. Läs gärna Hans Roslings – Hur jag lärde mig förstå världen och hans inlägg om barnadödlighet. Jag läste ett annat inlägg från Sanna Edhin om parasiter häromdagen.

Hon skriver – ”Både lite vackra varelser och läskiga eftersom de är PARASITER. Bidrar med ingenting utan bara stjäl näring, tar energi och smutsar ner! Suger sig fast i tarmväggen, förökar sig och kan sprida sig till fler inre organ. Bort med dem!!!! 💪👊💥

Ser ni piskmasken? Det är ett allvarligt problem nu på dagis och förskolor, barnen blir smittade och tar med sig hem och smittar föräldrarna. Noggrann handhygien är mkt viktigt, samt ta ett medel som dödar piskmasken.”

Så enkelt att leva mer energisnålt

Att inte låta vattnet bara stå och rinna. Att släcka lamporna när man lämnade ett rum. Att ta bort fläckar istället för att tvätta ett helt plagg etc. Det blev en energisnålhet på det sättet. Frågor dags att tänka på igen?

Konsekvenser i relationer

Och varför i hela friden kommer jag att tänka på detta alls just idag, när solen lyser så lockande, och jag vill ut och njuta av den. Jo, för att jag satt med ett par – och de är inte de enda – som hade såna utmaningar med röran i hemmet. Där just var sak inte har sin plats. Där ungarna inte har tillräckligt med plats att hänga upp sina ytterkläder, där skorna svämmade över och garderober att mata undan kläderna i inte fanns. Resultat… det låg kläder överallt och i högar huller om buller. urvuxet och smutsigt tillsammans med det, som de letade desperat efter morgonen därpå, när det var dags att gå till dagis.

Och nycklarna till bilen, var var de? Eller har du sett min nyckelknippa, eller kan du ringa till min telefon eller nu har jag glömt att ladda den, eller kan jag låna ditt SL kort för jag har förlagt mitt, eller här ligger den räkningen. Har du inte betalt den? etc, det var exempel efter exempel på, vad som händer när inte grundstrukturen är på plats. Så mycket svåra utmaningar egentligen i onödan… det finns ju lösningar…

Eller någon som lånar ur den andres garderob, för där fanns både rena och fina kläder… det lånar jag… och så kom det tillbaka fläckigt och liggande någon annanstans. Eller även om det smugits tillbaka, så var det inte rätt.

Ingår den typen av frågor i den vägledning som man vill ge sina barn och de krav man vill ställa successivt i takt med att de växer. Eller tänker man att livet skall forma dem?

Jag har mycket sällan sett, att man blir irriterad och inte tycker om någon, som tar ansvar för sig, håller ordning på sig och sitt, och är i själen fri att se sig omkring istället. Men jag har sett massor av spänningar och irritation kring omhändertagna saker.

Jag tror, att det är lika giltigt idag,  som den gång, när jag själv växte upp… och jag sjunger absolut ordningens lovsång. I en god tonart och ganska högt.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.