Nyheterna kryper så nära

Nyheterna denna morgon… ny abortlag i Alabama… Alabama USA… Där den progressiva rörelsen en gång var aktiv och många hämtade inspiration.  Jag är skakad. Jag är skakad, för debatten lever också i Sverige.

Jag trodde aldrig, att Donald Trump skulle kunna bli vald i USA. Vald efter en så kompetent president som Barack Obama, som gav så mycket inspiration, så mycket hopp till så många. Och så kommer Donald Trump.  Vald av majoriteten av det röstande folket i USA. Ja, jag trodde inte det var möjligt. Och jag trodde nog inte detta var möjligt heller.  Men min förståelse växer.

Jag ser inom mig bilder från min uppväxt, där opinionen för abort växte fram, och Sverige kom att tillåta abort. Ibland mina studiekompisar, där man blivit med barn – oönskade barn – och där unga kvinnor t ex for till skumma ställen i Polen och gjorde abort.  För många gick det bra och inga svåra komplikationer. För några blev det mer utmanande infektioner och svårigheter.

Jag tänker på barn och kvinnor, som skulle fått livsöden, som inte alls följde en önskad väg.

Att hitta rätt i sitt partner val, att hitta fram i sin lust till sex och klara ekvationen att skydda sig. Att klara av att säga ja och säga nej. Vilken utmaning för unga människor.  Det är inte lätt att stå emot kompis tryck, och tryck på att man skall vara just, och att man skall vara rätt etc.  Där alkohol och andra droger bara det är en jätteutmaning att hitta rätt förhållningssätt kring. Där sex också kan bli väldigt fel i situationer, som går över styr. Och där oönskat sex blir konsekvensen.

 Syslöjds läraren

Tänk bara klippet från nyheterna i veckan som gick om  syslöjds läraren, som tog lite sexualupplysnings saken i sina händer och lät sina elever få sy snoppar och snippor och pratade om, hur barn blir till. Detta då det blivit uppenbart för henne, att flera elever inte visste, hur barn blev till ens, långt mindre skydda sig o stå upp för både, när man vill och inte.

Sverige har ju just upplevt hela Me too rörelsen med alla vittnesmål kring sexuella övertramp.

 

Samtyckeslagen

Kraften i bland annat detta har lett till, att riksdagen har röstat igenom samtyckeslagen. Så  också juridiskt är det inte ok att ha sex, utan att båda parter verkligen sagt ja. Härifrån till att det skall få ordentligt genomslag ibland oss alla.  Ett stort både utbildnings och genomförande arbete. Och övertramp, våld etc kommer vi nog att få skydda oss för och leva med.

Dock i en önskad sex situation behöver det inte betyda önskad graviditet.

 

Sexdriften

Det är komplicerat och på något vis lite dumt att sexdrift, fortplantningsdrift för oss biologiska varelser verkar dra på nästintill som mest, när vi är som mest mottagliga för det.

När jag tänker nu,  så tänker jag på de, som det gått fel för och inte alla, som klarat att ta emot ett oönskat barn.

Att bli mamma resp att bli pappa mot sin önskan, det är inte den famn vi önskar ett barn att födas in i. Det har vi tillräckligt med erfarenhet av, om vi bara lyssnar. Hur blir det för de barn som inte önskas?

Unga kvinnor är definitivt de, som är mest in på bara kroppen utmanade i dessa frågor. Men inte heller unga pappor, som kanske t o m aldrig skapar en relation till sina barn. Som inte vill kännas vid det, bär ofta på en inre medvetenhet, som gnager.

Vem sitter i de beslutande organen

I TV klippet ifrån Alabama var det gott om äldre män, som fattade detta för kvinnor så totalt katastrofala beslut.  Jag ryser inom mig och tänker… kvinnorörelsen, det är nog dags att lyfta fram det perspektivet på riktigt allvar igen. Det finns många frågor att värna om. Som vi kanske tagit för självklara.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.