Vanor, vanor, vanor

Vanor, vanor, vanor …. så smarta de är… massor av beteenden som helt enkelt automatiseras… Vi behöver inte tänka utan hjärnan tar liksom en genväg och vi bara gör… Snabbspår helt enkelt. 

Smart eller hur? 

Ja inte sant, om vi har bra vanor. 

Dock inte, när vi har vanor, som vi inte gillar, när ”notan” skall betalas. Gör det sen beteenden. Fallit för onyttigheter, när bråttomlivet blommar, när ångesten och svåra känslor knackar på och vi bara vill bort, döva. För mycket alkohol. Droger. Det är så effektivt en stund.  Snabba lösningar med långsiktiga konsekvenser. 

För mig är det en lycka att ha jobbat med det jag gjort o gör. Det har matat mig med konsekvens- bilder  av och  förståelse för, hur viktigt det är att tänka mer långsiktigt.

Dåliga vanor styr våra liv precis som bra vanor

En seminariet morgon, där jag möter en vän och jag ser energin är lite låg … jo, det var fest igår… tänk att jag aldrig lär mig. Jag hade ju bestämt, att jag inte skulle dra iväg så där igen. 

Eller en ganska vanlig. ”Jag har slutat röka. Det är så skönt… Har du? Grattis vad kul. Och sen dag 2 eller 3, ja det är lite tufft, men jag har bestämt mig. Jag har slutat röka. Dag 4 o 5 jo, det är kämpigt, för handen är i fickan hela tiden och letar efter cigaretter, men jag har bestämt mig”… Och sen när det blir lite mer kämpigt. När livet utmanar. När man blir sur, frustrerad och stressad. Då prövas det där beslutet. Hur skall vi klara att uppfylla det då?

En annan bekant till mig sa, när jag påpekade, har du börjat röka igen? Nej, det är bara sommarrökning… Jaha, sommarrökning. Det var ett nytt fenomen. 

I början på oktober kände jag på doften, att sommaren fortfarande varade för honom. 

Eller denna, nej jag gick inte och träna idag. Alltså jag var så trött, eller det var så stressigt eller jag behöver eller jag måste. Man måste väl inte jämt, eller. Man måste ju få leva, få unna sig etc och så letar vi ursäkter och försöker legitimera våra avvikelser från vår önskade kurs, vårt önskade upplägg. Men inom oss vet nog de flesta… det känns inte riktigt bra. Vi sätter oss i skuld till oss själva. 

Mitt jobb har ideligen visat mig, att det inte håller att fly o låta dåliga vanor styra våra liv. Vanor, som nästan med blixtens hastighet får oss att göra sådant, som vi sedan – minuterna efter, dagen efter, veckorna efter – ångrar.

Att bryta dåliga vanor

När vi vill bryta dem, blir vi verkligen påminda om, hur otroligt automatiserade och starka de är. 

Kanske behövs det lite jobb för att bygga upp sin dag, som man önskar den, för att lyckas. Det räcker mycket sällan med det där känslomässiga beslutet vi tog. Det måste till mycket mer genomtänkthet. Mycket mer jobb. Vad då för jobb?

Vad innebär det? 

Låt mig dela några steg på min väg att förstå vanor och hur bryta de icke önskade.

Skuldkontot

Jag har på min hemsida www.vadenmark.com skrivit en hel del om SKULDKONTOT. Om hur vi drar på oss underlåtenhets skulder till andra och till oss själva. Ju mer i skuld desto tyngre att bära.  Jag lovar. Man vill liksom bort från påminnelsen, bort från sig själv. På alla de möjliga krokiga och mindre krokiga sätt. Ju större underlåtenhetsskuld desto kraftfullare flyktvägar utvecklar vi för att döva alltihop och se ut, som om jag har världen i min hand. 

Bilden om skuldkontot kom till mig en gång för länge sedan. Banken skickade mig ett meddelande och berättade, att jag hade övertrasserat mitt konto med 1,67. VAR VÄNLIG ÅTGÄRDA.  (Portot var dyrare. Det kommer jag ihåg. ) Det var bland de viktigaste brev jag fått i hela mitt liv. 

Vilken helt underbar metafor tänkte jag i samma stund. Tänk, om vi kunde vara lika duktiga på att skicka små meddelande till oss själva. 

Vi kan stå i skuld på så många områden i alla möjliga avseenden. Det första vi tänker på är kanske ekonomi. Det är så tydligt. Nu har du spenderat mycket mer pengar än du egentligen har. Nu har du banne mig riktig ångest. Man kan ju förstås börja spela på diverse i hopp om vinst och kunna åtgärda. Man kan på ett eller annat sätt försöka komma över andras pengar. Men på meddelandet står: Var vänlig åtgärda på allvar. En avbetalningsplan. Som Skuldfällan gör t ex. 

-Nu är du på minus på din träningskvot, var vänlig åtgärda. Men vem har inte hört talas om, vi börjar på måndag. Eller på nyår.

-Nu har du inte varit noga med den där tiden, som du lovat dig, att du skall ta för dig själv. Tid för att hinna läsa lite, läsa ikapp lite tidningar etc. Bara vara för dig, Var vänlig åtgärda. 

-Du skulle ju städa upp, röja upp disken efter middagen. Var vänlig åtgärda. 

-Eller,  nu var det länge sedan du gjorde något kul med dina barn. Ta fram din kreativa hjärna och hitta på lite kvalitetstid tillsammans. Var vänlig åtgärda. 

-Nu har du inte kontaktat den och den vännen på länge. Nu är du på minus på ditt vänkonto. Var vänlig åtgärda.

Träna, tenta läsning, ringa ”svåra samtal”, städa, bära bort sopor, underhålla huset eller trädgården, att inte låta tvätten bli berg och så motbjudande till slut. Att komma i tid. Att betala räkningar i tid, att deklarera.

Att ligga efter med, att skjuta upp – nej, jag vet att jag borde, men nej inte idag. Att inte vilja.  Att låta lagen om kroppars tröghet ta överhanden över det, som du egentligen skulle må bra av. Eller flykten bort från, bara jag tänker på det mår jag dåligt. Bengt Stern, som startade  Mullingstorp skrev boken Att må dåligt är en bra början. Så sant. Att våga möta sig och det som känns. 

Men konstigt nog, det är många som inte gör jobbet. En kund, som jag pratade med igår, som så behöver förändra sin livsstil och som är på en väg, där han riskerar att arbeta sönder sin hälsa, sitt liv faktiskt. ”Jag har så mycket att göra. Nu har vi fått in nya jobb, som bara måste göras etc.” Jag har hört det så många gånger från t ex just honom. Och varje gång vi pratas vid har han sagt, å vad bra, att du hörde av dig. Nu skall det bli allvar av. 

Jo, jag vill verkligen, för att bara veckor senare steg för steg försvinna in på de upptrampade spåren igen och tappa kraften till en livsstilsförändring där varken hjärtinfarkten, blodtrycket eller diabetes varningen hjälper. Så stark är beteendenas makt. De dåliga vanornas makt. 

Vad sträva efter?  Kort beskrivet – Gör en bild av, hur vill du leva. Och gör det när du är utsövd, mätt och nykter. Bli pålitlig för dig själv och för andra gentemot den planen. Stå vid ditt ord till dig själv och till andra. 

Lova inte det du inte har en strategi för, hur du skall kunna hålla. Något, som du verkligen är beredd att ta ansvar för. Annars är det bara en önskan och bör presenteras/hanteras som en sådan av dig.

Bl a skjut inte upp. Gör det så snart det bara går. Gör en plan, tänk igenom och gör. Belöningen kommer – du mår bra och  andra mår bra. De känner din pålitlighet. Du lovar och du håller. Det känns tryggt att vara med dig, vare sig det är att vara din vän, din arbetskollega, din käresta eller ditt barn. Det känns tryggt. 

Att bidra till att människor förändrar både sin självkänsla och sitt självförtroende handlar väldigt mycket om just detta – att gå från att sätta sig i skuld till sig själv till att faktiskt bli en överflöds- människa.

En människa, som är i kapp med sig, lyser. Är lugn, stolt och nöjd, medan en människa, som står i skuld till sig, utvecklar alla möjliga försvar för att legitimera detta. 

Jag hade en kurskamrat, när jag läste till psykolog som var helt osannolik för mig då… han läste till psykolog och jurist samtidigt. Han må ju ha haft en begåvning lite extra, men det var nog mer än så… Han var hela tiden ikapp med sina arbetsuppgifter. Han hade gjort det han skulle göra i tid. Han var inte med på de vildare festerna utan skötte sitt, och när vi andra streckläste och hade panik över alla sidor vi skulle hinna med, då var han så cool och repeterade etc. Där fick jag upp ögonen för någonting. Han spetsade givetvis på varenda tenta dessutom. 

All förändring börjar med ett starkt VARFÖR och att utveckla strategier för att klara de utmaningar som garanterat kommer.

VARFÖR SKALL JAG ÄNDRA MIG? Vilka är mina bärande skäl. 

För några år sedan fick jag en chans att vara med och cykla till Herbalifes Extravaganza i Köln. Vi skulle samlas i Malmö. Därifrån båten till Travemunde och sen skulle vi trampa på. Kvalificeringen för att få vara med var, att vi cyklat 250 mil den säsongen vid augusti månads slut. Jag hade aldrig cyklat så mycket. Men något inom mig sa, det vore ju stenkul. Ok hur skulle jag få ihop 250 mil Jag började räkna. Spinningpass 60 min  räknades som 2 mil. Hur många mil, per månad per vecka behövde jag då? Hur många utomhus cyklingar och hur långa etc? På det sättet fick jag styckat upp det i små, små bitar och jag kunde börja beta av. 

Jag var noga med att packa träningskassen på kvällen, göra shaken klar och ha i kylskåpet bara att greppa. Sedan kom så många månaders test av, hur seriös var denna min önskan. Höll den när kl ringde 05.00. Ville jag verkligen gå upp då? Så många gånger när jag pratade med mig och dialogen gick ungefär… Jag vill inte, jag behöver sova istället. Ja, du är ju en fri människa Eva, du gör ju precis som du vill. Och det fiffiga var… jag hade lagt planen när jag var utvilad, mätt och nykter. Den motsvarade vad jag allra helst ville. Det andra var bara – lagen om kroppars  tröghet – motstånd –  som slog till. Väl uppe så vaknade jag ju till, klädde på mig, tog min shake och greppade väskan och gick iväg. Där var jag överlycklig att jag hållit mitt löfte till mig själv. Energin blev stark och starkare. 

Dessutom, jag var kanske äldst i gänget, där några t ex tävlings cyklat. Jag pinnade på som bara den på gymmet med en känsla inom mig, att jag tänker inte hamna sist i klungan. Inte skall de andra kunna säga… den där damen där bak hon kanske skulle åka följebilen ett tag. Nej, det skulle inte bli jag, och så trampade jag på allt vad jag orkade. Mitt varför var starkt och min strategi var tydlig.

21 augusti hade jag mina mil på plats. På min härliga cykel och jag njöt. Jag var lycklig och stolt. Jag var trovärdig. Mitt varför var starkt nog att bära genom många prövningar. 

En annan bild om Varför betydelse. Jag hade träffats av kärleken. Fullkomligt förtrollats av den genom Knuts tolkning av Beethovens Patetique på flygeln, som stod på EMS studio. Han gav tonerna en gestaltning jag aldrig nåtts av tidigare. Hans närvaro bar varje ton. Hans förståelse av världen, av människan. Jag föll. 

Knut var rädd om sina dagar. Hade mycket viktigt som han ville realisera. Så han hade inte tid att slarva bort dem på diverse. Och inte sin hälsa heller. Så cigaretter och i princip alkohol gick bort. Alkohol var inte jag heller så intresserad av, så den livsstilen gillade jag. Men rökningen den satt jag fast i. När jag var hos honom, och ville röka, så sa han absolut nej. Inte hos honom. Jamen, jag kan väl få röka i fönstret.  Nej, vill du röka, så får du gå ut på gården. Det var kanske inte direkt vad jag ville, kanske i natten, kanske i väldigt olämpliga situationer. Ja, inte på hans lantställe heller. Han tyckte inte om, att kyssas när jag rökt. Nej han tyckte, att jag – även om jag borstade tänderna –  luktade illa. Det blev körigt. Men kärleken till honom och hans styrka att stå för sitt förhållningssätt, hjälpte mig. Han var så viktig, livet med honom var så viktigt. Cigaretter vägde förhållandevis lätt då. Så många, många gånger jag varit tacksam för detta. 

Så hur starkt ens VARFÖR är, testas i all förändring vi behöver och vill göra. 

Jag hjälper ju i mitt jobb människor att komma i form också.  Så följande är från ett möte med en kund.  Hon ville gå ner 17 kg. De första veckorna gick som en dans. Hon var inspirerad och det var lätt för henne att hålla sig till programmet. Sen, hon skulle bort. Det blev lite utsvävningar, som kanske inte var så önskvärda. Lite svårt att berätta för mig, när vi pratades vid…Det blev ytterligare någon situation som bara gled, och hennes resultat började stå och stampa. Vad hade hänt då?

Ja, sa hon … det var det där med jobbet. Ok, vantrivdes hon på jobbet och tröståt? Nja inte direkt så, men vid fikat på jobbet så fanns det kakor… Ok kakor? Goda kakor? Nej, egentligen inte. Transfettkakor med mjöl, socker och transfetter. Hållbarhet nästan evigt. Hm, och de där kakorna de faller du för…. ja, det gjorde hon. En, två eller kanske tre? Nej, jag såg på henne att det stannande inte där, och det blir så lätt med snabba kolhydrater – lite vill ha mer. Och så var det. Det fanns kartonger med kakor i kafferummet. Bara att ta.  

Och det fantastiska är, ger vi efter, så släpper vi liksom taget, och vi tappar kraften, som vi behöver för att klara testerna. När vi däremot gör, som vi djupare vill och vi avstår, så blir vi starkare. Självkänslan stärks medan däremot när vi ger efter, så blir vi svagare. Är inte det fantastiskt egentligen. Det är inte mycket som behövs. 

Ok, sa jag till henne … då förstår jag var du sitter fast.

Och sedan säger jag följande till henne. Är du nöjd med lönen på ditt jobb? Kan du göra allt det du vill göra? Resa, bo, möblera etc som du vill? Nej, inte direkt. Ok. 

Vad skulle du säga om jag säger, jag ger dig en miljon, om du lyckas ta bort dina 17 kg och jag menar allvar nu. Hennes ögon testade mig, som vore jag galen. Jag är seriös, säger jag. Du får en miljon, av mig om du lyckas ta bort dina 17 kg. Skulle du verkligen välja kakorna då? 

Ditt VARFÖR  lyckas är inte starkt nog, så det klarar inte ens kakorna. Därför lyckas du inte. Så låt oss pratas vid bara om vad, som skulle bli annorlunda, om du tagit bort dina 17 kg. 

Det blev ett mycket spännande samtal.  

Så ens VARFÖR avgör utgången av löftet man ger mer eller mindre lättvindigt till sig själv. Oavsett inom vilket område, och sedan gäller det att när man är mätt, utvilad och nykter lägga upp sin plan för hur klara utmaningarna som kommer att komma. Detta vare sig det handlar om att dricka för mycket, falla tillbaka till rökningen eller andra droger, tappa fokus på vad som behöver göras o skjuta upp etc. Helt enkelt sätta sig i skuld till sig själv och så som ens önskade jag ser ut. 

Är du värd att bli en överflödsmänniska? En människa som det känns gott och tryggt att vara tillsammans med. En människa som lyser. Dörren till seger över dina Negativa Vanor står öppen och till att bygga dina Goda Vanor. 

Tycker du detta är spännande, så rekommenderar jag dig att titta på

IT STARTS WITH WHY med Simon Sinek https://youtu.be/IPYeCltXpxw på Youtube, 

och att läsa 

SVÄLJ DEN FULASTE GRODAN FÖRST av Brian Tracy, 

liksom 

HJÄRNKRAFT av Anders Hansen. 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.