Januari – ett nytt år! Ett blankt blad! Eller…..

Januari!

Det är nu det skall hända. Nu vänder vi blad, och vi har ett blankt blad framför oss.

Det nya livet är på g. Nyårslöftena hägrar, om än de hunnit försvagats lite alla redan.

Det är så mycket vi ofta vill skall bli annorlunda.

Gymmen fylls, för nu skall man verkligen börja träna. Nu är det allvar.  Sökningen på Google efter Gå ner i vikt slår i taket. Det är verkligen månaden, då det nya skall ta form.

Det är dessutom en topp, då flest vill skiljas, separera. Jul och nyår har gjort sitt. Så många drömmar, om hur livet skulle vara och i synnerhet kring jul och nyår. Vi bara bråkade hela tiden. Det var tjafs, tjafs, tjafs.  Och inte kunde man liksom gå till jobbet och få lite luft där, utan verkligen mer tid att känna kantigheter och svårigheter

Den dekokten är svår. Mer tid med varandra och det tillsammans med dessa stora förväntningar. Då kan det som små gnagt verkligen ta fart och det finns – till synes bara en lösning. Vi separerar. Så blir jag av med dig.

”Å, om vi bara hade fått den här hjälpen tidigare, så hade vi nog aldrig skilt oss.”

Meningen har hängt kvar hos mig genom många år. Jag har ju jobbat mycket inom vårdnads- och umgängesvärlden, och där drivit frågan, om att människor med gemensamma barn verkligen behöver få hjälp att kunna kommunicera med varandra, inte bara dela vård och vårdnad om gemensamma barn i några slags rättvisa portioner. Samarbetssamtal – det var min baby.

Att träffa många som redan valt separtion som lösningen på sina problem, och som istället skulle behövt lösas så annorlunda, har gett mig så mycket. Bl a förståelse för hur lätt det är att välja skenbara lösningar på bekymmer med djupare rötter än rumsligen skiljas åt. Men man har inte träffat rätt i att identifiera och förstå, vilka problemen är, utan höll till godo med hemmagjorda analyser, som kanske inte alls stämde. Så skapade åtgärderna nya bekymmer. Många pusselbitar till livspusslet och till var man oftast kör fast i relationer, blev så tydliga. Dessutom en förståelse för, hur lätt det är att attraheras av lösningar, som till synes tar bort problemen men kanske det bara var att man slapp se dem.

Och så verkar det vara för många.

Man söker lösningar och många gånger smärtsamma sådana men ändock frestande lätta lösningar. Lösningar, som faktiskt bara skapar mer bekymmer på lite sikt. Kanske än mer svårupptäckta.

Segelentusiast, som jag var, hade jag fått klart för mig så otroligt värdefullt ett sjökort är för att glida fram över vattnet tryggare och slippa onödiga oförutsedda händelser. Gå på grund så där, det är inte roligt.

Å att de paren jag mötte hade haft ett sjökort, så att de kunnat navigera bland alla relationsgrund bättre. Och så kände  jag: detta skall jag ge – ett sjökort med grunden utmärkta, och jag skall göra det möjligt att kunna kommunicera. Jag skall helt enkelt lära ut om Framgångsrik kommunikation. Vilka transformerande samtal det kan bli med det fokuset.

Därför skriver jag med entusiasm – är ni inte är nöjda med de samtal eller brist på samtal, som ni klarar av att ha, unna er några gånger att lära er om det. En så värdefull investering.

Boka tre, fyra samtal, och känn skillnaden, för hur ni klarar att prata med varandra och lyssna på varandra åsikter som kan väcka sån lust att protestera, argumentera och kämpa för att ha rätt Men nej, inte den vägen. Den fungerar ju inte. På www.vadenmark.com  hittar du mer om dynamiken.

Ge er chansen så kanske ni också blir några, som hittar varandra på djupet och till kärleken igen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.