Har du blivit så där besviken någon gång? Någon lovade och höll inte.

Kommer du ihåg känslan av att bli besviken? 

 

Kommer du ihåg känslan av att bli besviken? 

 

Har du vänner som jag, som faktiskt visat sig inte vara pålitliga. De har lovat saker och ting och sen av olika skäl blir det inte som de har lovat. Det är lätt att acceptera de där skälen en gång, två gånger kanske tre gånger, och sen börjar det kännas nej du säger och så håller du inte. Det känns som att du blir lurad även om avsikten kanske inte är att luras, utan bara… ja, just det den personen är inte pålitlig. Så framöver, när den insikten kommit, så måste vi ha ett litet raster inom oss som hjälper oss att inte tro på, vad den personen säger och lovar. Varför skulle jag tro dig denna gång? Du har ju flera gånger inte hållit vad du lovat. 

Det gör lite ont att bli besviken. Det kan t o m bli så att vi snurrar till dig och får ihop det som att man själv inte är värd att hålla vad man lovar. Att man inte är så viktig för den personen. Fast de inte alls är så det hänger ihop, utan den personen är inte pålitlig. Har liksom ett glidande förhållande till sina löften. Sol och vårare har vi hört talas om och kanske fått lära känna närmare än så. Det gör ont. Dock vem skall vi göra ansvarig för den feltolkningen? 

Det är ljobbigt att gå och bära det där skeptiska rastret. Vi vill ju inte vara misstänksamma och inte vill vi vara långsinta och sura heller oftast. Och så är vi det i alla fall. Och kanske med rätta.

 

Vilken skillnad på upplevelsen med de människor vi har ikring oss, som gör det de lovar. När det har visat sig efter några gånger, nämen denna människan är pålitlig. Ringer när den sagt att den skall ringa. Gör det den har sagt att den skall göra. Har ett system för att t ex skriva upp det den åtager sig, så att det inte faller ner i glömskans rike, fast den kanske inte menade det. Men det hände ändå. Nej, inte med det pålitliga. De som har bestämt sig för att göra det de utlovar. Vilken härlig känsla som uppstår inom en, när vi har med en sådan människa att göra. Vi kan slappna av och känna tryggheten i att vi inte behöver oroa oss. Den gör det den har sagt. Det är lätt att bli generösare mot en sådan person. Det skapar glädje. Lättnad. 

 

Det jag nu talar om är pålitligheten gentemot andra och från andra. Att bestämma sig för både vem jag själv vill vara och vem har ikring mig och vem jag vill ha runtikring mig. Dessutom att lära oss att urskilja vem vi just har runtikring oss. Jag brukar säga, att det är lika dumt att lita på någon, som inte är pålitlig, som att inte lita på någon, som är det. Sen är det en fråga, hur vi lär känna skillnaden, och hur pass snabbt lär vi att erfarenheterna. Hur många misstag åt båda hållen behöver jag för att förstå, vem jag har att göra med. 

 

Detta skriver jag inspirerad av att  pålitlighet och icke pålitlighet har en annan dimension också. Det handlar om, hur pålitliga vi är gentemot oss själva och det om står på vår alldeles egna agenda. Just nu är jag  så inspirerad av att vara pålitlig i sin träning. Att våga tänka igenom och göra en plan utifrån, hur ser mina dagar ut. Hur skulle jag kunna få till min träning. All forskning säger vi behöver röra oss varje dag minst 30 min. Vi behöver både träna styrka och kondition. Om vi vid nyår säger, jo, nu skall jag verkligen börja. Nu skall det bli av. Nu skall jag gå ner i vikt. Nu skall jag…. och faktiskt bara önskedrömmer.  Låter det stanna vid nu skall jag och har inte arbetat fram någon plan. En plan som jag själv tror är möjlig att hålla. En plan som motsvarar känslan och önskan jag har inom mig. 

Vilken hit det är att vara pålitlig just gentemot sig själv och den planen. Att inte låta lagen om kroppars tröghet ta överhanden, när morgonen är tidig eller när man är trött efter jobbet etc. Utan fullfölja det som man önskade och la in i sin plan. 

Jo, ibland gör vi orealistiska planer, som egentligen inte är våra planer, utan det är planer som de borde vara. Som någon annan tycker att de borde vara etc. Där gäller det att vi är villiga att lyssna lite mer på just oss själva och justera så att det blir din plan. Lyssna inåt i dig själv. Känn efter vad skulle du vilja och hur skulle du vilja förverkliga det. Och sen att BLI PÅLITLIG. Det är en sån känsla. Vi blir stolta och glada. Vi gjorde det. Vi motsvarar våra önskningar. 

 

Jag skriver whaoo, vilken hit det är. Värt att verkligen verkligen verkligen sträva efter. Då blir det lättare att inte komma med ursäkter gentemot andra heller. Vi lär känna dynamiken. 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras